Arkitektens retrokjøkken i blått
Sammen med den norske arkitekten Ingrid Pay @pay_hus har vi skapt et 60-tallsinspirert kjøkken i eik som kombinerer varme naturtoner med en uventet blå kontrast. Kjøkkenet preges av retrodetaljer og avrundede former som løfter kjøkkenet inn i dagens formspråk og funksjonelle krav.
Ingrids Pays overordnede interiørdesignstil er skandinavisk innovasjon. Hos henne møtes det klassisk naturlige og behagelig elegante, men med uventede kontraster. Alle hennes prosjekter springer ut av forbindelsen mellom matematikk og kunst, ofte gjennom et fokus på linjer - enten sofistikert rette eller eksperimentelt avrundede.
Kjøkkenet er et utmerket eksempel på dette møtet mellom fortid og nåtid. For Ingrid var det viktig å finne en partner som forsto hennes visjon.
"Jeg ønsket å skape en helt skreddersydd og plassbygd kjøkkenløsning i høy kvalitet, og Nordiska Kök virket som det åpenbare valget. Nordiska Kök var veldig grundige, alt ble laget og justert på en smidig måte, til tross for mine detaljerte preferanser”, sier Ingrid.
Det karakteristiske ved det koselige kjøkkenet er fargepaletten. En varm base i gyllen ekton sprer en behagelig ro, mens oppløftende blått bringer liv til overflaten.
- Jeg ønsket en balanse mellom gammelt og nytt, mens mannen min ville ha et sjarmerende fransk bondekjøkken i grønt. Vi måtte inngå et kompromiss, og den varme eiken sammen med uventet blått ble resultatet. Det er fargerikt, men tradisjonelt og vil tåle tidens tann.
- Samtidig var det sosiale aspektet viktig for oss. Ideen om bondekjøkkenet fikk oss til å se etter en større løsning med et spisebord i midten, der familien naturlig samles. Moderne kjøkkenløsninger har en tendens til å være mer åpne og sparsomme, men vi ønsket å få den koselige følelsen.
I tillegg til kjøkkenets dominerende fargevalg er myke hjørner og taktile detaljer to fremtredende komponenter.
- Det riflede glasset i skapet er en personlig favoritt. Jeg synes det gjør kjøkkenet mer interessant, i tillegg til at du diskret kan skimte hva som foregår bak det. De avrundede hjørnene er innovative, men likevel myke og bidrar til den varme energien i rommet.
For Ingrid Pay var det naturlig å bli arkitekt. Faren hennes var eiendomsutvikler og hun fikk tidlig interesse for bygningskonstruksjon. I dag driver hun Pay Hus i Oslo.
– Allerede som barn likte jeg å studere pappas tegninger på kveldene. Som arkitekt jobber du som regel lenge med et prosjekt. For meg er det hektisk og spennende, men først og fremst meningsfullt.
Bli inspirert av flere av våre kjøkken.
Foto: Dag Sandven
Text: Linnéa Ruiz Mutikainen