Det gotlandske eikekjøkkenet

Villa Magnergård ligger på vakre Fårö på Gotland. En arkitekttegnet trevilla med grånede granpaneler og kjøkken som matcher resten av husets dempede fargeskala.

Arkitekttegnet trevilla på Gotland med grått granpanel.

Kjøkkenet er i eik og beiset i en mørkebrun beis. Over kjøkkenet er det hems med plass til soverom.

På den lille øya Fårö nord på Gotland har arkitekten Martina Eriksson, som driver arkitektfirmaet m.arkitektur, tegnet en trevilla som er «kilt inn» i den gotlandske vegetasjonen. Man får nesten følelsen av at bygget alltid har vært der med sin nedtonede granpanelfasade og undertak.

Villaen minner om gamle fjøs eller fiskeskur med sin bratte takhelling og forvitrete treverk.

Midt i rommet står den flotte ovnen, som skaper en romdeler i tillegg til å bli rommets midtpunkt.

Den vakre beisen fremhever eikens vakre åre og skaper en fin kontrast til de lyse veggene.

Taket er åpent mot mønet og gjør at rommet føles luftig og lyst.

Taket, som er åpent mot mønet, skaper en luftig følelse i huset. Den vakre peisen midt i stuen er både en romdeler samt et sosialt midtpunkt.

Kjøkkenet har et musikalsk preg takket være det sammenleggbare rammeverket. Benkeplaten er i kalkstein.

Ovnen fra Siemens er innebygd i kjøkkenøya. På denne måten kan kokken samtale med gjestene rundt på kjøkkenøya mens maten tilberedes.

Ved å «kile» bygget inn i eksisterende vegetasjon får man følelsen av at bygget har stått lenge på tomten og også tilhører selve landskapet, ikke bare tomten.
— MARTINA ERIKSSON

Huset har liksom blitt «kilet» inn i naturen og følelsen som skapes er at huset alltid har vært der.

Huset består av tre bygninger som alle er knyttet sammen og danner en U-form. De ulike delene kan varmes opp hver for seg, anta ulike temperaturer når du bruker hele boligen eller så kan du skru av en del når det ikke er mange mennesker i huset.

Skyggefull uteplass for late sommerdager.

Naturmaterialer, hovedsakelig tre, gjennomsyrer både hus og møbler.

Bygget har en naturlig grå fasade av granpanel etter en metode som gjør at treverket blir naturlig grått i løpet av et par uker. Dette kombinert med at bygget er kilt inn i eksisterende vegetasjon forsterker at bygget er integrert i landskapet, i tid og rom, sier Martina.

Gårdsplass laget av Tina Råman.

Villa Magnergård har en tydelig lukket side til de omkringliggende gatene med den «ville» naturlige vegetasjonen som for det meste består av villepler, einer og slåpetorn. Bakhagen er imidlertid mer privat. Her har man skygge og mer organisert beplantning, men alt er med naturlige planter. Bakhagen er laget av Tina Råman.

Bli inspirert av flere av våre kjøkken.


Arkitekt: Martina Eriksson Bilde: Emma Jonsson Dysell

Emilie Lindqvist